Voščenke … dobesedno

28. marca 2018

Zakaj dobesedno? Ker so iz voska, seveda.

Praviloma so namreč vsi pripomočki za risanje za otroke “užitni” – kar pomeni, da so užitni, če jih slučajno zaužijejo (niso pa jedilni, torej za dodatek kosilu, čeprav se malim glavicam porodijo tudi take ideje). Vseeno pa sem ob izbiranju voščenk pogrešala predvsem vonj po vosku, ki sem ga poznala od doma, ko je mami voščenke (zelo drage) kupila takrat na Dunaju med walfdorskimi usposabljanji. Voščenke so mi tako v trgovinah smrdele in najprej sem gledala walfdorske voščenke – tudi zato, ker so lepših oblik, ki so manjšim otrokom bolj prijetne – ki sem jih pa našla le na spletnih trgovinah (in čeprav se sliši čudno, so te meni zelo nekomot – in seveda, mesec za domačo produkcijo, sem jih slučajno našla v eni od naših trgovin). Ker sem kupila vosek za voščene folije, pa sem se odločila, da poskusim narediti še voščenke, saj sem imela vse druge pripomočke (sodeč po premnogih blogih) že pri roki. Če sestavin nimate doma in jih tudi sicer ne uporabljate, pa se lotite izdelave, vam priporočam, da najdete “žrtev” med prijatelji/cami (priporočam tudi FB skupine), da si lahko podelite strošek ali vzamete le malo sestavin. Sploh za barve – poiščite kakšno pridno domačo slaščičarko v bližini, ki vam lahko odstopi malo različnih barv prahov (v zameno za kakšno kavo se hitro podkupimo), sicer bo “šus več kot zajec”.


Sama sem izbrala “recept” z milom in voskom (imate tudi drugačne kombinacije), povzela sem izkušnje različnih blogov (najbolj sem si pomagala s tem) ter ga skušala še dodatno olajšati. Uspešno, na srečo, saj je tako veliko manj packanja in umazanih posod. Kaj torej potrebujemo?
čebelji vosek (Jaz sem kupila favnovega, 80 g paket, primeren za kozmetiko – ker je bil edini na voljo za kupit v trgovini in ker je manjša količina, saj sem imela testne faze. Uporabite lahko tudi eko različice, pazite pa le, da uporabite takega, ki je primeren vsaj za kozmetiko, saj ga bodo otroci držali v rokah in te kasneje dajali v usta – seveda, lahko uporabite tudi tistega za sveče, v ceni za manjše količine ni večje razlike, ampak če že delamo … Še opozorilo – potrebujete ga veliko manj od navedene količine, za 6 voščenk je količina dobre šalčke za kavo!)
milo (Navadno trdo milo za roke, jaz sem uporabila kar iz kopalnice, imela sem precej naravnega. Priporočam, da je bele barve, saj je že vosek rumen, kar vpliva na barvo – pisana mila so včasih tudi že sama po sebi obarvana, kar lahko spremeni rezultat.)
jedilne barve (Uporabite (obvezno!) barve v prahu ali pa v gelu – moja izkušnja z nekoliko tekočimi barvami, čeprav v pasti, ni bila dobra, ker so se v voščenkah pri nekaterih odtenkih naredile grudice. Praviloma ni problema, le, ko se izrabi do grudice in otrok prime za košček barve, je to potem pisano in težje za sprat. Prva runda je bila tako pri določenih odtenkih problematična, potem sem poskušala ponovno le testno z enim prahom in je bilo lepo enakomerno stopljeno. Seveda lahko uporabite tudi čisto naravna barvila iz rastlin v prahu, jih je pa težje dobiti in kot rečeno – jedilne barve so bile doma. Nekateri dajo tudi tempera barve, ampak potem nismo daleč od kupljenih.)
zobotrebce (Toliko, kot boste naredili različnih barv.), pekač za mafine (Priporočam silikonskega, da bo lažje, bo pa pločevinast čisto v redu služil.) in papirčke za mafine (Če se le da, malo bolj trpežne, da se vam ne primejo – lahko seveda delate tudi brez papirčkov, vendar bo težje čistiti.).
Uporabite lahko tudi drugačne modelčke (priporočam silikonske), če želite voščenke različnih oblik – za enoletnike z malo meseci drobiža bojo malo večje in okrogle veliko lažje za držanje.

Postopek:
1. V dve ločeni posodici naribate vosek (korak lahko preskočite, če kupite takega v kapljicah) in milo v razmerju 1:1. Količina je odvisna od tega koliko voščenk in kako velike boste delali. Jaz sem delala dva kompleta po šest voščenk in sem v vsako posodico dala po tri zvrhane 15 ml merilne žličke vsake sestavine – voščenke so bile okrogle in nekje en centimeter debele.
2. V pekač položite papirčke ali pa pripravite modelčke. V vsako posodico vsujete razmerje 1:1 mila in voska, premešate. Pri velikosti lahko približno ocenite – toliko kot boste vsuli v trdnem stanju, taka bo približno višina. Naredite po svoje – pazite le na razmerje.


3. Pečico segrejete na 60 stopinj (lahko do 80, če je vaša pečica šibkejša, ne pa več, ker vosek ne bo dobro reagiral) in vanjo položite pekač – položite ga lahko v hladno pečico in počakate.
4. Počakate, da se vosek in milo stopita (trajalo bo od 5 do 10 min, ne oddaljujte se preveč), pekač vzamete iz pečice in premešate.
5. Dodate barvo (odvisno od intenzivnosti, jaz sem dodala dobro kapljico, pri prahu polovico kavne žličke) – uporabite različne barve za v različne posodice. Lahko jih seveda naredite več odtenkov, za manjše otroke bodo osnovni s kakšno dodatno različico čisto dovolj. Še opozorilo – rdeča bo težko res močno rdeča, ne pretiravajte s količino barve. (Jaz sem uporabila rumeno, oranžno, rdečo, roza, modro in zeleno.)

6. Ko ste dodali barvo, ponovno dobro premešajte (zato imate zobotrebce – za vsako barvo uporabite svojega, da se vam odtenki ne mešajo, vmes pa zobotrebec odlagajte na papir ali krpo, ki jo boste lahko oprali, saj so barve močne). Če se vam ne vmeša, ker se vosek že trdi, le položite spet za nekaj minut v pečico in ponovite vajo.

7. Pekač pustite vsaj štiri ure (šest bo skoraj idealno) na hlajenju. Zaradi tega koraka je morda dobro, da otroke, če vam pomagajo, pripravite, da takojšnje risanje ne bo možno.

8. Ko se voščenke ohladijo in strdijo, jih vzamete iz pekača in previdno odstranite iz papirčkov. Lahko tudi papirčke delno pustite na njih, da se lažje držijo, čeprav se mi osebno zdi to nesmiselno omejevanje otroka. Jaz sem narezala le kvadratke peki papirja, ki sem jih dala med voščenke, ko sem jih spravila v škatlico.

Uporabila sem škatlici, v katerih sem prejela makrone, saj sta imeli ravno prave utore – pokrova pa sem okrasila s potiskanim papirjem.
Pa še namig – take škatlice, kompleti so lahko tudi zelo simpatično darilce. Jaz sem enega naredila za hčerko, drugega pa podarila njeni prijateljici.

Celoten postopek vam ne bo vzel več kot pol ure (brez hlajenja), dobili pa boste doma narejene in neznansko dišeče voščenke, ki jih imajo otroci radi, saj so tudi na otip bolj prijetne (nekoliko so vedno mehke) in ponovno … neznansko dišeče.

Tiskaj

Dodaj odgovor