Bučkini ocvrtki – kosilo in malica

10. aprila 2018

Bučkine ocvrtke sem pred leti našla v eni od knjig z vegetarijanskimi recepti in jih pomolila pod nos možu, ki jih je naredil in takoj sva ugotovila, da bodo pogosto na najinem jedilniku. Oba imava namreč izredno rada bučke, recept pa je bil preprost in dovoljeval je nešteto sprememb. Toliko, da danes niti ne vem več, če se spomniva kakšen je bil originalen. Vem pa, da so odlični tudi hladni v sendviču – torej popolnoma v skladu z motom “brez zavržene hrane”. Zanje namreč lahko vedno porabite tudi samo eno bučko, ki ostane od drugih jedi.

Recept zanje bom podala približno, saj natančnega težko povem, ker ga ni. Potrebujete pa v osnovi: bučke, mlado čebulo (ali čebulo ali por), jajca in mlad sir. Ter seveda začimbe.

Bučke naribate in jim dodate na tanko narezano mlado čebulo (ali por ali blago čebulo – lahko sicer tudi izpustite, ampak s čebulo je boljše), dodate jajce (lahko tudi dve, odvisno od količine) in na koščke narezan mlad sir (lahko feto, osebno imam najraje s sirom iz slanice). Premešate in začinite s soljo (če je sploh potrebno, saj je že sir slan), poprom in po želi meto. Kupčke testa nato polagate na vročo ponev (in malo olja) in spečete ocvrtke – lahko so različno veliki.

(Še namig – brez soli in popra so primerni tudi kot hrana za dojenčka z že uvedenimi jajci in sirom. Čeprav tudi slednjega lahko izpustite  – namešajte prej, ocvrite nekaj ocvrtkov za otroka, primešajte ostalo in zaključite s kosilom zase. V eni posodi in eni ponvi.)

Ocvrtki so najboljši s pečenim mladim krompirjem, lepo se jim poda tudi preliv iz jogurta in kislih kumaric. Običajno pa jih poleti jemo kar ob skledi solate. Preostanek pa spravimo v sendviče za odlično malico v službi ali … piknik za prvi dan dopusta, recimo.


V sendviču se jim zelo podajo ribe, posebno skuša. Tako na kruh položite kos skuše (lahko iz konzerve), nekaj listov solate, ocvrtek, malo sira in dodate malo majoneze, če pa pazite na kalorije malo jogurta ali jogurtovega preliva. Sendvič sestavite in to je to. Preprost recept za dva obroka, brez zavržene hrane.

Tiskaj

Dodaj odgovor