Ja, jogurtovo pecivo je res klasika kosil – posebno, če spremlja mineštro. Pa v slogu poimenovanj receptov na kulinariki – naj bo objavljen še tak, “po moje”. Čeprav je smisel jogurtovega peciva prav v lončkih, imam jaz vedno raje tehtnico, tako da sem tudi pri tem receptu vse prilagodila tehtanju. Po mnogih različicah, sem odkrila, da mi je najljubša taka, na sporedu pa je večinoma spomladi in poleti, saj je takrat sezonsko sadje najboljše za to pecivo.
Moja različica je torej ta – v mešalniku najprej stepem:
1 jajce,
80 g belega in 40 g rjavega sladkorja.
Nato dodam (med mešanjem):
1 lonček kozjega jogurta (navadno z dodano vanilijo, če ga nimam, dodam masi malo vanilije v prahu),
120 g olja,
200 g bele pirine moke,
pol vrečke vinskega kamna.
Maso dam v pekač (namažem ga z mešanico proti sprijemanju), posujem s sadjem in pečem 40 minut na 180 stopinj.
Pri sadju sta moji najljubši izbiri jagode z rabarbaro in pa breskve. Poleti se pa prileže še kakšna žlička limonovega curda.