Izziv za leto 2018 (1. – 5. teden)

14. januarja 2018

1. TEDEN

Pa začnimo. Prvi teden se je začel okrnjeno, saj smo se v službo vrnili šele v sredo, zato so bile jedil le tri:
– sreda: narastek iz brokolija, cvetače in brstičnega ohrovta z ragujem (Narastek in ragu sem vzela, ker sem ju morala porabiti – recept za ragu je kuharska skrivnost mojega moža, recept za narastek pa bom podelila ob naslednji pripravi, saj mu moram prav tako pogledati pod prste.);

– četrtek: mineštra z zeljem, rdečo lečo in kurkumo (Eno porcijo mineštre sem imela še v zamrzovalniku, saj sem jo pripravila v okviru izziva receptov iz Odprte kuhinje – resnično okusna in nasitna mineštra, saj ji leča doda hranljivost.);

– petek: pašta fižol (Prav tako iz lanskega izziva, vendar v decembru. Recept je na OK, le opozorilo – če kuhate vnaprej, pašto res kuhajte malo manj kot al dente, saj se bo še zmehčala in če del zamrznete, kot sem jo jaz, naredite to brez pašte. Recept je na OK, moja je brez mesa.).

2. TEDEN

Drugi teden smo pričeli s polno paro, z vidika hrane pa v ponedeljek bolj ležerno, saj smo imeli zaradi posebnega dogodka službeno kosilo. Ponedeljek je bil tako posebno kulinarično obarvan, ostale dni pa sem (kot sedaj ugotavljam) zaznamovala s fižolom. Morda še opozorilo vnaprej – pri mojih jedilnikih boste mesa našli bolj za vzorec. Pa poglejmo:
– ponedeljek: kosilo v restavraciji Skipper v Kopru (Morda bo kosilo vseeno v navdih. Po predjedi, sestavljeni iz različnih karpačov smo jedli ribjo juho in preizkusili olivno juho. Sledila je rižota z morskimi sadeži, za glavno jed pa je bil file brancina s krompirjem in zelenjavo. Na koncu so nas razvajali s trisom sladic.)

– torek: pašta fižol (Ponovljeno od prejšnjega petka. Enoločnic res ne gre kuhati za enkraten obrok, saj so pogrete najboljše, kajne?)

– sreda: brezmesni čili s polento (Tega sem potegnila iz zamrzovalnika, saj lahko v njem opazite paprike. Ker imam to jed zelo rada, si jo navadno pripravim konec poletja in zamrznem nekaj porcij za zimo.)

– četrtek: fižolova kremna mineštra s koruzo in čičeriko (Porcijo sem si pripravila kar pri moji mami. V bistvu so to praktično bobiči, ker pa so nekatere izbirčne sestre trdile, da ne jejo korenčka, krompirja ipd., je mami pred leti mineštro enostavno spasirala. Pa smo se je navadili tudi v taki obliki. Navadno ji pa del korenčka sedaj doda v kolutih, koruzo in čičeriko pa doda kasneje, da ostaneta celi.)

– petek: riž z ragujem (Čeprav moj mož zavija z očmi, je meni ragu najbolj všeč z rižem. Sicer taka varianta ni najbolj optimalna, boljše bi bilo vseeno, če bi riž na belo pogrela in dodala ragu pred kosilom, žal pa imam na voljo le mikrovalovno pečico. Če imate na voljo štedilnik in lonček, pa kar pomešajte.)

3. TEDEN

Poznate tiste posebno naporne tedne, ko je vsega veliko in malo preveč? Tiste, ki zahtevajo poseben trud? A ni krasno, ko nam vseeno uspe v njih narediti vse, kar smo si zadali? Seveda z zahvalo tistim, ki nam priskočijo na pomoč – v tem tednu je bila pri hrani to zagotovo moja mama, saj sem ji pridno praznila hladilnik.

– ponedeljek: repina jota je ena od jedi, ki jih še vedno najraje ukradem v hladilniku pri mami, saj jo ona enostavno naredi najboljše … čeprav z enakimi sestavinami in sledeč njenemu receptu, nama ne uspe tako dobra. Zato imava sedaj nov recept – nakupiva in ji dostaviva vse sestavine ter mami naročiva en lonec. Odličen recept, kajne?


– torek: omaka “filane paprike” z rižem. Omaka je povezana s tem, da je moja mami delala filane paprike, ki so se ji nato pri pogrevanju vedno malo prismodile. Zato je enostavno pričela delati filane paprike kar kot enolončnico, vendar pa v brezmesni različici. Tako je v njej poleg paprike in paradižnika še mešanica žit ali sojini kosmiči in grah. Navadno jo pogrejemo in zmešamo z belim rižem. Svojo različico bom podelila, ko bo … čas za paprike;


– sreda: mešana pašta s paradižnikovo omako z oljkami in tuno. Na sliki boste videlu različne vrste pašte – spraznila sem tiste posamezne paketke v shrambi, ko ostane pašte ravno za polovico porcije (delala sem jo za tri osebe). V takem primeru ne pozabite, da lahko tako kuhate podobne vrste pašte med sabo (jaz sem imela penne iz dveh različnih žit in pa rigatone) in da jih v vodo dodajajte z razmakom (nastavite uro za tiste, ki se kuhanjo najdlje in nato postopoma dodajajte dokler ne dodate tistih, ki se kuhajo najmanj časa). V omako z oljkami pa sem vmešala še konzervo tune;


– četrtek: omaka “filane paprike” z rižem. Zgoraj omenjeno omako sem ponovila, torej pogrela, tokrat pa sem ji dodala polento, ki je ostala v manjši količini od hčerkinega kosila izpred nekaj dni. Stran se ne meče, kajne?


– petek: sendvič. Eh, ja. Včasih paše (čeprav je v hladilniku jota, ki pa lahko počaka par dni). Moj cilj je jesti vsaj štirikrat na teden doma pripravljeno hrano, tako da je prvi sendvič po dvanajstih delovnih dneh tudi kar dobro povprečje.

4. TEDEN

Še en teden je minil in ta teden sem praznila zaloge domačega hladilnika.

– ponedeljek: ponovila sem vajo z repino joto prejšnjega tedna;

– torek: rešila me je vegetarijanska sarma iz zamrzovalnika … še ostanek maminega ponovoletnega truda. Ker mi ni uspelo pripraviti drugega, sem dokupila le eno žemljico;


– sreda: ker je sodelavka praznovala rojstni dan, nam je častila pizze;


– četrtek: iz zamrzovalnika sem potegnila pred časom zamrznjene najboljše raviole na svetu (sirove), ki so jih delali v žal zaprtem Pašta, butiku testenin in jih dodala svež ragu (ja, mož kuhal);


– petek: z repo, ki je ostala od sobotnega kosila, sem skombinirala vegetarijansko pleskavico, ki mi je v tej kombinaciji ljuba, saj ne prekrije okusa repe, ki ga imam zelo rada, obenem pa doda nekaj sitosti. Repa je bila zgolj pokuhana in podmetena z dodatkom česna, pleskavice pa popečene.

5. TEDEN

Pa se je začel še zadnji teden prve peterice – ta je bil precej morsko obarvan.

– ponedeljek: ker sem imela za porabiti črn riž, sem ga naredila kot prilogo za omako iz kalamarov, gamberov in bučk, ki jo lahko uporabite za precej kombinacij jedi, pa še hitro je narejena;

– torek: spakirala sem golaž, ki ga je pripravil mož in dodala, kaj drugega kot, polento;

– sreda: preostanek črnega riža sem poovno skombinirala z morsko hrano, tokrat z lososom in brstičnim ohrovtom, ki sem ju popekla v pečici in kar v pekaču odnesla v službo, kjer sem dodala še riž;

– četrtek: iz hladilnika sem pobrala ostanek kosila, ki smo ga imeli za vikend, in sicer kruhov cmok (mimogrede: odlična možnost za porabiti star kruh) s piščancem s porom ter gorčičnimi semeni, po receptu iz kuharice Jamieja Oliverja (30 minute meals);

– petek: ponovno sem naredila gosto mineštro iz rdeče leče, zelja, korenčka, koruze in kurkume, ki sem ga spravila iz lanske Odprte kuhinje. Prav ta recept je en od primerov kako dober izziv je bila izbira receptov, saj sem tako našla nekaj novih jedi, ki so zdaj med mojimi najljubšimi. Ta juha/mineštra zagotovo je, saj je pravo sonce na zimskem krožniku. Naredila sem je za 3 porcije, zato jo bomo v tem izzivu vsaj še dvakrat srečali.

 

 

Tiskaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja