Poletna gallette pita

13. junija 2014

Za rojstnodnevno kosilo mojega tatija smo imeli piknik in zaradi poletne vročine ter dejstva, da ni ravno navdušen nad tortami, mu je pa všeč bananin kruh (ki ni ravno sladica), sem mu poleg tega naredila še poletno pito in pa jabolčni kolač (tega bolj za najmlajšo sestro, ki se uči za maturo). Tako sem v nekaj urah naredila kar tri sadne dobrote: bananin kruh, jabolčno pecivo in pa pito z rabarbaro, jagodami ter breskvami.

 

Pite sem se lotila, saj sem si že nekaj časa želela narediti nekaj z rabarbaro, ki je nisem jedla (ali pila v obliki kompota) že iz otroštva, ko jo je vedno uporabljala moja babica. Vem, da je odlična z jagodami, zato sem poiskala prav tak recept – ker pa imam ravno sveže breskve, sem dodala še te.

Tako sem se torej odločila za pito v slogu gallette pite:

Najprej iz 150 g polnozrnate in 50 g bele moke, 75 g mrzlega masla in 8 žlic mrzle vode ter ščepa soli zmesite testo, ki se nato vsaj pol ure hladi v hladilniku.

Za nadev pripravite:
300 g jagod razrežete in posujete z 1 žlico škroba;
– skupno 300 g rabarbare in breskev in 3 žlice sladkorja približno 5 minut segrevate na srednjem ognju, tako da spustijo nekaj soka in s sladkorjem rahlo karamelizirajo.
Lahko tudi spremenite razmerja, pazite le, da je skupno 600 g sadja.

 

Testo vzamete iz hladilnika iz razvaljate na velikost pekača – robovi lahko ostanejo nepravilni, saj to doda še poseben čar.
Rabarbare in breskve nato stresete na jagode in premešate. Mešanica ima tako omamen vonj, da sem si prvič odkar pečem zaželela kar potopiti vanjo.
Mešanico prelijete na testo, zavihate robove, jih premažete z vmešanim jajcem in posujete s sladkorjem – jaz uporabljam wiener sladkor za te namene, saj ima še nekaj karamele in doda čisto poseben okus.

Pečete na 180 stopinj približno 30 min in postrežete toplo ali ohlajeno.

 

Tiskaj

Dodaj odgovor