Borovničevi mafini za dojenčke

8. aprila 2017

Borovnice so ene od sadežev, ki jih dojenčkom kar hitro dodamo. Čeprav niso ravno sezonske in je treba na prave dlje čakati, pa so za občasno popestritev primerne tudi zamrznjene. Sploh, če želimo malo bolj na modro obarvane mafine za fantkov prvi rojstni dan. No, morda očitno opozorilo – malo bolj na modro je pri hranjenju s temi mafini tudi okoli ust in povsod, kjer se znajdejo male rokice. Zato je modro dodatno zaščititi oblačila.

Mafini so seveda brez dodanega sladkorja, saj mislim, da tudi pri enem letu otroci tega v dodanih oblikah še ne potrebujejo. Seveda pa so vseeno sladki, saj vsebujejo sladko banano – ta mora biti res zelo zelo zrela (v poštev pridejo tiste res črne, navadno znižane), saj bo taka dala res toliko sladkobe, da bojo všeč še odraslim ljubiteljem sladkega.


Mafine v tem receptu sem sicer pripravila že skoraj kot navadne, saj so pri enem letu (praviloma) že uvedena jajca, gluten in pa mlečni izdelki. Če delate za manjše otroke ali česa še niste uvedli, poglejte opombe.

V posodi najprej z metlico ročno zmešamo:
eno pretlačeno črno banano,
eno banano,
narezano na majhne koščke (priporočam tudi čimbolj zrelo),
250 g pinjenca
(če še niste uvedli mlečnih izdelkov, uporabite rastlinsko “mleko” po izbiri – priporočam riževo, ker ima najmanj priokusov),
100 g 100 % sadnega soka
(jabolko ali borovnice),
60 g olja
(priporočam b

io repično, posebno za dojenčke, ki nima priokusov),
pol čajne žličke vanilije v prahu.

Mešanici nato dodamo suhe sestavine:
200 g bele pirine moke
(če še niste uvedli glutena, zamenjajte celotno količino z riževo moko, ko premešate, pustite približno 10 min, da se sestavine prepojijo, preden nadevate v modelčke),
50 g riževe moke,
pol čajne žličke vinskega kamna.

V premešano testo dodamo borovnice po želji (okoli 100 g), nato nadevamo v modelčke in nekaj borovnic posujemo še povrhu. Če imate zamrznjene borovnice, jih ni potrebno odtaliti, sveže pa tako ali tako dodate zgolj oprane.
Pečemo na 180 stopinj okoli 20 min.

PS: Kako lahko take mafine spremenite v prisrčno darilo, lahko pogledate na povezavi.

Tiskaj

Dodaj odgovor