Kakšne barve so banane?

17. januarja 2018

Pri tem vprašanju bi se lahko pri nas doma precej zmedli – imamo seveda tudi tiste rumene na zalogi, pogosto pa boste ugledali rjave ali celo že skoraj črne. Zakaj? Ker so take najboljše za peko. Take morda nastanejo, ker se mjih nakupila preveč, zelo možno pa je, da sem jih že načrtno kupila take. Pa še po znižani ceni so!

So pa banane ena redkih sestavin, ki jo kupujem izključno s certifikati – fair trade (zagotavlja, da so spoštovane delavske pravice in okoljske zahteve) in eko (pri pridelovanju niso bili uporabljeni pesticidi in ni bilo uničevanja okolja), saj tudi strokovnjaki (ki so sicer včasih skeptični do eko in bio oznak) priporočajo, da se banane kupuje s takim poreklom. Žal so sicer take banane zapakirane v plastiko, kar se zdi mnogim nesmiselno – razlaga je pa zelo logična. Ker niso “špricane” potrebujejo zaščito, da preživijo pot do naših polic. Ta je žal dolga in če že kupujemo tako oddaljeno hrano, naj bo vsaj res kvalitetna.

Zelo zelo zrele banane so za peko odlične – tako po teksturi kot okusu, saj so sladke in aromatične, zato pa izjemno primerne za pripravo sladic. Ker so odličen nadomestek za jajce, lahko tega iz receptov mirne duše izpustite.

Kaj torej lahko naredimo iz banan? Tukaj je le nekaj predlogov:

  • banano bodisi namesto jajca bodisi sladkorja uporabljam v mafinih za dojenčke, pa tudi za malčico je banana v mafinu odlična zamenjava, ki doda nekaj sladkobe – nekaj je doda še sadje (kokos, jagode, , drugačnih pa tako ali tako niso primerni za take male želodčke (če že mislite, da jim manjka čokolada, se naredite, da je rožič ustrezna zamenjava – v kombinaciji z banano je pri nas doma najljubša vrsta otroških mafinov);
  • banana je bila tudi sestavina prve torte, ki sem jo naredila tako, da je bila primerna za dojenčke;
  • klasika je bananin kruh – v kombinaciji z orehi je resnično najboljši, če boste zanj uporabili izjemno zrelo banano;
  • kruh je bil tudi navdih za ovsene mafine z banano, ki sodijo v kategorijo bolj “zdravih” mafinov in bojo najboljši za okusne zajtrke z dobro energijo;
  • nekoliko bolj posebni so mafini z banano, marcipanom in makom, ki sicer ne zahtevajo nujno zelo zrele banane, so pa s tako dejansko veliko boljši;
  • v bistvu lahko v katerihkoli receptih za mafine (pa tudi nekaterih drugih, če jajca niso namenjena teksturi) zamenjate jajca z banano in tako poskrbite za alergike ali pač prihranite jajca za boljšo rabo;
  • banana je odlična v kombinaciji s čokolado, zato se ne bojte dodajati tudi v čokoladna peciva;
  • seveda pa jo lahko uporabimo tudi izven peke, saj jo lahko damo v smuti, ki bo tako naravno sladek ali pa jo zamrznemo in nato v blenderju premešamo s katerimkoli drugim sadjem za hiter in okusen kremast sladoled;
  • če banane niso še čisto zrele (včasih so zunaj bolj rjave, notri pa so še kompaktne), jih lahko uporabite kot namaz za palačinke (pretlačite, dodajte žlico nutele in namažite) ali polnilo za sladke toaste (narežite banano, dodajte čokolado, stisnite, segrejte).
    To je le nekaj predlogov, sicer pa vam res polagam na srce, da je greh banane metati v smeti, tudi če so znotraj že čisto cele rjave in mehke. Če nimate časa za peko, jih vsaj narežite in dajte v zamrzovalnik (glej zadnja dva recepta, tudi v pecivu jih lahko dodate kot vse ostalo zamrznjeno sadje). Morda pa se mi boste kmalu pridružili pri veselju, ko vidim črne banane na polici in jih veselo kupim, saj vem, da bo na meniju sladica z bananami. A sem vam že omenila, da so navadno take še znižane?

Vesela bom tudi drugih predlogov z bananami in idej kaj narediti z njimi, ko izgubijo svojo rumeno barvo.

Tiskaj

Dodaj odgovor